Met echografisch onderzoek kunnen wij uw huisdier nader inwendig onderzoeken. Meestal kan dit zonder narcose en blijft de eigenaar bij het onderzoek. Het onderzoek is dan ook weinig belastend voor uw huisdier. De huid van het dier wordt geschoren en er wordt gel aangebracht op de huid om goed contact te maken tussen het “oog” van het apparaat, de transponder, en de huid.

Wat kunnen wij dan zoal onderzoeken? In de eerste plaats gaat het om onderzoek van de baarmoeder en wel om te kijken of uw dier drachtig is. Daarna kunnen we dan natuurlijk ook kijken of er veel pups of kittens aanwezig zijn en of er een goede hartactie is te zien. Dit is dus goed te vergelijken met het onderzoek van de vrouw tijdens haar zwangerschap. Het echo-apparaat wordt voor dit onderzoek ook gebruikt bij de landbouwhuisdieren en het paard. Het apparaat kunnen we gemakkelijk meenemen naar de patiënt toe. Bij paarden en runderen kijken we ook naar de eierstokken om te ontdekken of er een rijpe eicel aanwezig is en het desbetreffende dier gedekt kan worden.

De laatste jaren wordt het echografisch onderzoek steeds uitgebreider. We kunnen alle organen in de buik en het hart goed beoordelen op vorm, grootte en functie. Hieronder volgen enkele voorbeelden van onderzoek.


Bij plasproblemen kijken we naar de blaas en kunnen we zien of er bijvoorbeeld stenen in de blaas zitten. We kunnen onder echobegeleiding de blaas aanprikken en zo steriele urine krijgen voor nader (lab)onderzoek. We kunnen zien of de nieren normaal zijn van grootte, of dat er cysten aanwezig zijn. Een ontsteking van de baarmoeder is ook vaak zeer goed te zien op de echo. De lever en de galblaas zijn goed te beoordelen op grootte en consistentie.


Bij onderzoek van het hart scheren we een stukje van de huid op de rechter ribwand vlak achter de voorpoot. Voor een goede beoordeling van de functie doen we dit bij voorkeur zonder narcose. Een narcose verstoort namelijk duidelijk de functie van het hart en bemoeilijkt het beoordelen. Indien een dier angstig of agressief is, geven we wel een narcose bij echografisch onderzoek.
Bij echo van het hart kijken we onder andere naar de grootte van het hart, de sterkte van de hartslag en lekkende kleppen.

Longen, botten en organen waar lucht in zit, zijn niet te beoordelen op de echo, omdat lucht het beeld verstoort. Maar deze zijn wel weer goed te beoordelen met röntgenonderzoek.