ECG staat voor Electro Cardio Gram, het zogenaamde hartfilmpje. Een ECG-onderzoek kunnen wij zelf doen op de praktijk. We gebruiken het bij zowel de hond als de kat.

De wand van het hart bestaat uit spierweefsel: het myocard. Deze spier bestaat uit cellen, die onderling naar elkaar een signaal doorgeven. Dit signaal loopt vanaf de basis van het hart naar de punt. Het totaal van die signaaltjes of electrische golfjes worden gemeten bij het maken van een ECG. Dit meten gebeurt door klemmetjes op de huid van het dier te plaatsen, of door bij een dier onder narcose een sonde te plaatsen in de slokdarm vlak bij het hart.
Op deze manier wordt dus de functie van het hart beoordeeld. Het gaat dan voornamelijk om de functie van het geleidingsweefsel, of de golfjes goed doorgegeven worden en of het hart daardoor goed samentrekt. Ook kunnen ritme en frequentie worden beoordeeld.

Voor een ECG-onderzoek krijgt het dier geen narcose. Vaak ook is de eigenaar erbij aanwezig. Het dier moet bij het onderzoek op de rechter zij liggen. Het krijgt 4 klemmetjes op de huid ter hoogte van de rechter en linker elleboog en ter hoogte van de rechter en linker knie. Om goed contact met de huid te kunnen maken wordt er gel op de huid onder de klemmetjes gedaan. De opnames duren ongeveer 10 minuten. Eerst laten we het dier op z’n gemak voelen, zodat het onderzoek vlot en goed verloopt.

Het beoordelen van een hartfilmpje doen we op een later tijdstip. Dit kost namelijk tijd en aandacht. Bij twijfel kunnen we het hartfilmpje ter beoordeling opsturen naar een specialist.

Het maken van een ECG is, naast auscultatie, echo en röntgenfoto’s, een goede aanvullende methode om de functie van het hart te beoordelen. Bloeddrukmeting bij hond en kat vindt ook plaats. Het hartonderzoek kan zowel routinematig plaatsvinden, alsook bij dieren met symptonen die wijzen op een hartfalen of bij dieren die al onder medicatie staan voor het hart. Bij de laatste groep kan dan beoordeeld worden of de medicatie effect heeft of eventueel bijgesteld moet worden. Ook tijdens operaties kan een ECG gemaakt worden om risicopatiënten tijdens de narcose goed te kunnen blijven controleren. De gegevens die vrijkomen bij de monitoring van een operatie zoals ademhaling, pols, ecg, CO2 en temperatuur kunnen worden opgeslagen en evt later beoordeeld worden.